top of page

Blog

Anna toiselle lahja kuuntelemalla


<a href="http://www.freepik.com/free-vector/she-has-a-telephone-conversation_939477.htm">Designed by Freepik</a>

Aina kun kuuntelet toista aidosti, annat hänelle lahjan. Suuren lahjan.

Ihminen on luotu sosiaaliseksi olennoksi, jolle on tärkeätä olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Laitetaan yksilö autiolle saarelle ja annetaan hänelle riittävästi ruokaa ja juomaa selviämiseen. Todennäköisesti hän kuitenkin nääntyy ennen kuin ravinto loppuu, koska hänellä ei ole toista ihmistä jakamassa asioita ja ajatuksia hänen kanssaan. Aito toisen kuunteleminen ja kuuleminen on suuri lahja.

Mutta se ei ole lahja vain saajalle, vaan myös antajalleen, Kun kuuntelet toista niin, että et itse mieti, mitä sanoisit seuraavaksi tai mitä laitat perheelle illalla ruoaksi, voit oikeasti kuulla, mitä toisella on sanottavanaan. Ja se voi olla jotain aivan muuta, mitä olet ajatellut hänen sanovan. Yllätys,yllätys!

Kovin usein meillä on valmiina käsitys siitä, mitä toinen aikoo sanoa ja jo se estää meitä aidosti kuulemasta, mitä hän haluaa sanoa. On hyvä tunnistaa omat ajatuksensa. Silloin ne eivät ole esteenä toisen kuulemiselle.

Lisäksi kun aidosti kuuntelet toista, hän todennäköisesti kertoo lisää siitä, mitä hänellä on sanottavanaan. Luonnollisesti. Mieti itseäsii tilanteessa, jossa vaikkapa esimiehesi tai puolisosi kuuntelee sinua keskittyneesti sen sijaan, että pälyilee kelloonsa tai antaa katseen harhailla huoneen laidasta toiseen. Paneutunut kuuntelija rohkaisee sinuakin jatkamaan tarinaasi ja kertomaan lisää.

Tämä on arvokasta sekä työelämässä että parisuhteessa. Kuulet enemmän siitä, mitä toisesta on tärkeää kertoa. Olennaiset asiat tulevat esille.

Kuten kaikessa viestinnässä, on myös läsnäolevassa viestinnässä kaksi puolta. On läsnäoleva puhuminen ja läsnäoleva kuuntelu. Äsken kirjoitin läsnäolevan kuuntelun eduista. Läsnäoleva puhuminen on myös hienoa ja tärkeää.

Puhu toiselle niin, että haluat hänen aidosti ymmärtävän sen,mitä haluat kertoa. Mieti, mitä haluat sanoa ja keskitä huomiosi toiseen. Huomaat ja kuulet, jos toinen tarvitsee lisää sanoja tai aikaa asian ymmärtämiseksi. Kun puhut näin, toiselle syntyy myös tunne, että se, mitä haluat sanoa, on tärkeää. Asiasi saa painoarvoa.

Läsnäolevaa puhumista voi katsoa myös toisesta näkökulmasta. Voit tarkastella omia tunteita ja tuntemuksiasi ennen vuorovaikutustilannetta ja sen aikana. Jos huomaat olevasi kireä ennen keskustelua ja suhtaudut jo etukäteen vihamielisesti vaikkapa kolleegaasi jonkin hoidettavan asian suhteen, sinun kannattaa rauhoittaa mieltäsi.

Ihminen on kuin peili. Jos olet ärtynytt toisen kohdatessasi, todennäköisesti ärtymyksesi tarttuu ja tilanne kääntyy huonoksi.

Onneksi peilaus toimii myös toiseen suuntaan. Jos ajattelet kollegastasi hyviä ajatuksia ennen vaikeankin asian käsittelyä, hyvä mielesi tarttuu myös keskusteluun. Olet itse positiivisempi ja aurinko huoneessa siirtyy toiseenkin.

Tunteiden lisäksi kehon tuntemukset on hyvä kiintopiste ennen tärkeitä keskusteluja. Jos hartiasi ovat jännittyneet tai leukapielesi ovat kireät, pyri rentouttamaan niitä. Jos hengityksesi on pinnallista ja olo stressaantunut, pyri rauhoittamaan niitä. Myös kehon kireydet kulkevat mukanasi keskusteluihin ja kaikkeen vuorovaikutukseen.

Syksyn aikana ilmestyvässä kirjassani on keinoja harjaannuttaa läsnäolon taitojaan. Viestintä on yksi tärkeä taito, josta kirjoitan lisää ja kerron konkreettisia harjoituksia.

KUVA <a href="http://www.freepik.com/free-vector/she-has-a-telephone-conversation_939477.htm">Designed by Freepik</a>

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page